Filmhusene Nord vinder international pris

Rækkehuse med eget skur og terrasse og en fællesgård med legeplads der tager afsæt i historisk tid på Flyvestation Værløse

Filmhusene Nord vinder International landskabspris

Beboerne i nabolaget Filmhusene Nord på Flyvestation Værløse, kan i år glæde sig med at deres nabolag har vundet Landzine International Landscape Award 2020 i kategorien ”Residential”. Projektet er tegnet af Arkitekterne Juul & Frost, som med denne pris belønnes for deres anderledes tilgang til landskabet.

Natur og historie afspejlet i arkitekturen

Filmhusene Nord er delt op i tre klynger, som alle vender ud mod dét fælles gårdmiljø, der har vagt international interesse. I udformningen af det fælles gårdmiljø, har arkitekterne taget afsæt i områdets militærhistorie ved at udarbejde en specialdesignet flylegeplads, hvor beboernes børn kan lege og samtidig blive mindet om områdets historie. Gårdrummet er integreret med et LAR-landskab (Lokal afledning af regnvand), der er udsmykket med camouflage-mønster, hvilket skaber forskellige offentlighedszoner og rumligheder i gården.

Fælles gårdmiljø med afsæt i områdets historie på Flyvestation Værløse
Grønt landskab mellem og omkring rækkehusene i Filmhusene Nord

Vil du vide mere om Filmhusene Nord?

Særegen identitet gennem naturen

Udover at tage afsæt i områdets historie, har arkitekterne ønsket at give hver af klyngerne særegen identitet gennem beplantning. Dette bliver især tydeligt når man står i midten af gårdarealet, hvor man ser områdets natur og historie spejlet i arkitekturen. Til det tilføjer Line Stybe Vestergaard, der er Partner med ansvar for urbanitet og landskab hos Arkitekterne Juul & frost:

”Vi har taget afsæt i det omkringliggende landskab for at give klyngerne hver deres særegne identitet, eller bioidentitet, derved opnår vi også en høj biodiversitet i området. Med det integrerede LAR-landskab har vi ønsket at vende regnvandshåndteringen til et rekreationelt element, der binder klyngerne sammen, synliggør klimaudfordringerne og samtidig danner rammer om et godt udeliv og naboskab.”

Men områdets design byder faktisk på mere end blot sit æstetiske udtryk, det har nemlig også en særlig praktisk funktion i form af regnvandshåndtering, hvor det naturlige spildevand bliver givet tilbage til nabolagets grønne arealer. Både nabolagets børn og voksne kan således nyde godt af det smukke landskab, som arkitekturen i landskabsdesignet bringer ind i deres hverdag.