For at få den bedste oplevelse anbefaler vi at du benytter en anden webbrowser

5 tips til en mere bæredygtig jul

Bæredygtig jul tips

5 tips til en mere bæredygtig jul

Juletiden er sød og sjov men også skør og stresset. For rigtig mange af os kan det nemlig hurtigt gribe om sig med planer og deadlines, som går udover julehyggen og det, vi egentlig har mest lyst til i de korte og mørke dage: ro og afslapning med dem, som vi holder af.

Fokus på det vigtige

Bæredygtighed handler både om at passe på miljøet, det sociale liv og økonomien, og alle tre er områder, som kan blive belastet i juletiden. Vi gør langt det meste i en god mening, og fordi vi gerne vil hævde traditionerne, men måske er det på tide at omlægge lidt af julen, så vi kan nyde tiden sammen uden at fokusere på ting, der i sidste ende ikke har den store betydning for julestemningen.

En overskuelig bæredygtig jul

For at gøre det overskueligt og let at gå til, har vi samlet fem gode tips til en mere bæredygtig jul. De fleste er lette tips, som du selv kan implementere, og nogle af dem kræver måske lidt rådslagning i familien. Vi håber, at vores tips kan inspirere dig og dine til en mere bæredygtig jul.

1. Mindre julegaveræs

En af de faktorer, som kan være vældig stressfremkaldende, er alle julegaverne. Hvad ønsker farmor sig? Hvad er budgettet? Skal børnene i familien have lige mange gaver? Det kan være rigtig mange mennesker, som man skal tage hensyn til – for ikke at tale om tid og udgifter, som de mange gaver kræver.

Den mest simple, men måske også mest radikale løsning, er ”Secret Santa”. En tradition hvor alle trækker én person, som man skal finde en gave til. På den måde skal alle, der deltager i julegaveræset, kun finde på en enkelt gave, som til gengæld kan få kærlighed og omtanke. Det er helt op til jer, om I stadig vil køre med ønskesedler eller vil ’freestyle’, men det gør i hvert fald gaveindkøbet lettere.

Hvis du gerne vil give flere gaver, kan du fokusere på at finde oplevelser som en biograftur, teatertur eller andet, som ikke kræver butiksbesøg. Du kan også gå efter genbrug, hvis det skal være meget bæredygtige gaver. Hvis farmor ønsker sig en ny pung, kan det jo være, at den kan findes på trendsales eller dba.dk.

2. Simple og grønne ønsker

Hvis du vil rykke på jeres gave-traditioner, er det oplagt at starte med dine egne ønsker. Det er jo dit valg, og du må gerne sige, at du kun ønsker dig oplevelser eller genbrug. Hvis du ønsker dig en bestemt bog, kan den måske findes i helt fin stand second hand? Tænk også over hvad du egentlig mangler og undgå at opfinde ønsker, bare fordi andre spørger efter en lang ønskeliste.

3. Pak ind i genbrug

Gaverne behøver ikke at blive pakket ind i købepapir for at blive smukke. Sider fra magasiner, gammelt papir eller stof kan snildt bruges. Gør det eventuelt til en vane at samle bånd og andet, som kan bruges til indpakning. Du kan også pynte gaverne med lidt gran eller tørrede klementinskiver.

4. Brugbare raflegaver

Raflegaverne kan hurtigt blive til en omgang dimser, som er sjove, men måske knap så brugbare. Gå efter spiselige sager, lækre teer eller krydderurter og en toiletpapirsrulle som joker. De mindste i familien kan måske få glæde af kridt, farveblyanter eller genbrugslegetøj.

5. Du må gerne sige ”nej tak”

Dette punkt handler meget om det sociale. Som nævnt kan julen føles presset, og det er vigtigt, at du lytter til dig selv og ikke farer rundt til arrangementer af pligt. Det er helt okay at sige ’nej tak’ til en invitation – også selvom du ikke har andre planer i kalenderen. Måske du allermest har brug for en aften på sofaen med familien om dig og duften af æbleskiver, som breder sig fra ovnen.

Tippene er samlet og nedskrevet af vores studentermedhjælper Natasja Johanne Jensen