For at få den bedste oplevelse anbefaler vi at du benytter en anden webbrowser

Bæredygtige materialer

Når noget skal produceres vil der altid indgå materialer, om det er garnet, der skal blive til din sweater eller træ, der ligger som gulve i din bolig. Vi omgiver os og kommer i berøring med mange materialer hver dag, så hvordan navigerer du efter bæredygtige materialer? Det er ikke entydigt, hvordan bæredygtige materialer defineres. Derfor har vi her samlet tips og certificeringer, som kan guide dig, når du gerne vil vælge bæredygtige materialer i din hverdag og til din bolig.

Hvad er bæredygtige materialer?

Det kan være svært at gennemskue, hvad der gør et materiale bæredygtigt. Det kommer an på indholdet, hvordan det er udvundet/produceret, hvor langt det er fragtet, hvor længe det holder, og hvad der skal ske med materialet, når det ikke længere skal bruges. Der er så at sige både sociale og miljømæssige forhold samt et energiregnskab at tage højde for.

Valget af bæredygtige materialer kan hurtigt virke som en stor mundfuld, men der er en løsning. Du kan med fordel støtte dig op ad certificeringer, som giver dig vished om, at nogle andre har taget stilling til, hvorvidt der er tale om bæredygtige materialer eller ej.

Derfor har vi her samlet en kort liste over gode certificeringsmærker, som kan vejlede dig i junglen af materialer og dagligdagsvarer. Der er meget mere at fortælle om hver certificering, men herunder har vi groft ridset de vigtige pointer op.

FSC certificeret træ

FSC står for Forest Stewardship Council og er en international non-profit organisation og mærkningsordning til træ, som kan være dine møbler, papirsposer og magasiner. Mærkningen tager hensyn til skoven og sikrer, at der ikke fældes mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Desuden tages der hensyn til truede arter og områder, der kræver beskyttelse. Socialt tages der også højde for menneskers tilstedeværelse i skovene, og der tages hensyn til folks tilknytninger til bestemte områder.

Tip: Træ er i sig selv et bæredygtigt materiale, da det er fornybart og naturligt ikke indeholder nogle skadelige stoffer. Med FSC sikres du, at træet er udvundet og behandlet under skarpt tilsyn.

GOTS

GOTS står for The Global Organic Textile Standard og omfatter uafhængig certificering af hele forsyningskæden, så økologiske varer med denne mærkning tager hensyn til både miljø og arbejdsforhold.

Et tekstil produkt med GOTS angivet ”økologisk” eller ”organic” på engelsk, skal indeholde minimum 95% certificerede økologiske fibre, mens et produkt med angivningen ”indeholder økologisk” eller ”made with organic” skal indeholde mimimum 70% økologiske fibre. Kriterierne til GOTS består af krav til miljøet under hele produktionen, behandling af spildevand, produktets endelige kvalitet og sociale forhold baseret på normer fra Den Internationale Arbejdsorganisation.

OEKO-TEX

Dette mærke sikrer, at tekstiler er undersøgt og testet for sundhedsskadelige stoffer, så du både kan vælge sundere og mere bæredygtige materialer til dit barn eller i dit hjem, når det gælder tekstiler på sofa, lænestole og tæpper, som familien bruger til dagligt. Med OEKO-TEX undgår du altså kemiske stoffer, som kan skade helbred og miljø.

Tip: Når du køber nye møbler, som ikke bærer certificering med øje for sundhedsskadelige stoffer, bør de endelig luftes godt igennem, inden de tages i brug i dit hjem.

Svanemærket

Denne certificering bruger vi selv i Bonava, og den tager især hensyn til miljøet under produktion og brug samt indhold af kemikaler. Det betyder at materialer med denne certificering især er bæredygtige, fordi man overvejer miljøbelastning og sundhed for hvert materiale som indgår. Boliger som bliver opført med Svanemærket sikrer, at der bygges med bæredygtige materialer, da der er skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Svanemærket finder du også især på en lang række produkter i hjemmet som f.eks. opvaskemiddel, tefiltre og lys.

EU Blomsten

Denne certificering er EU’s miljømærkning, ligesom Svanemærket er Nordens, og hvis et produkt bærer blomsten, betyder det, at det er det bedste produkt for miljøet inden for sin kategori. Du vil ofte kunne finde blomsten på tekstiler og andre genstande i boligen som El-pærer og madrasser. Som Svanen er det ikke kun på bæredygtige materialer men også typisk på dagligvarer som sæbe og rengøringsmidler.

Fairtrade

Dette mærke tager især hånd om den sociale bæredygtighed, så produkterne med dette mærke både er produceret efter en række miljømæssige krav men også sikrer at menneskerne undervejs har haft fornuftige forhold og løn. Mærket er ofte på dagligdagsvarer som kaffe, chokolade og bananer, men det ses også på bomuldsvarer.

Vil du vide mere om bæredygtighed?

En af de bedste måder at vælge bæredygtige materialer på, er altså ved at støtte sig op ad certificeringer og mærkningsordninger, som gør et stort arbejde for at støtte bæredygtig og miljøvenlig produktion. Find mere information om hvordan vi arbejder med bæredygtigt byggeri i Bonava nedenfor eller bliv inspireret til hvordan du kan gøre dit hjem lidt grønnere gennem bæredygtig indretning.