For at få den bedste oplevelse anbefaler vi at du benytter en anden webbrowser

Hvad står Svanemærket for?

Fremtiden er grøn, og det er vigtigt for Bonava at bygge både for dig og de kommende generationer. Derfor laver vi Svanemærkede boliger. Der er mange ting, der kan være med til at gøre et byggeri mere miljøvenligt. Det handler både om byggematerialer og -proces – og her er samarbejde med Svanemærket et væsentligt skridt ned ad den grønne vej.

Hvad står Svanemærket for?

Svanemærket er først og fremmest til for at gøre det lettere for dig som forbruger og køber. Ser du Svanemærket på et produkt eller en bolig, er det en garanti for, at det er grønt og miljøvenligt.

Certificeringen er med til at forsikre dig om, at vi som virksomhed tager miljøpåvirkning alvorligt. Ordningen administreres af Miljømærkning Danmark, og overordnet set betyder et Svanemærket hjem, at det er opført energi- og miljøvenligt. Svanemærket er non-profit og har strenge kriterier, der løbende bliver opdateret. Certificeringen er dermed ikke bare en pris – men tværtimod en vedvarende udfordring, som vi har forpligtet os på at overholde i vores nybyggerier.

Nedenunder går vi nogle af kriterierne for Svanemærket igennem, så du får en fornemmelse af hvorfor, at Svanemærket er din garanti for en miljøvenlig bolig.

Krav til Svanemærket

Svanemærket har strenge krav til materialer, hvor der kigges på hele deres rejse fra produceringen og frem til deres anvendelse. Undervejs vurderer man produktions- og fragtmetoder ift. miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Hele processen for et produkt tages altså med i betragtning, og det gør det meget besværligt at få tildelt – og ikke mindst opretholde – Svanemærket.

Herudover har Svanemærket også øje på hele produktets rejse. Vi ved efterhånden godt, at en stor del af verdens miljøpåvirkning afhænger af, hvordan vi handler på kryds af tværs af kloden. Derfor har Svanemærket produkters rejse med i sin evaluering. Altså, er produktet oprindeligt blevet designet miljøvenligt? Hvor meget energi og hvor mange kemikalier er brugt i processen? Hvordan er produkterne emballeret på rejsen? Og kan materialerne genbruges igen bagefter?

Andre mærkninger ser ofte bare på en enkelt del af rejsen – som at varen skal produceres på en bestemt måde. At kigge på hele rejsen er derfor en særlig detalje for mærkningen med Svanemærket.

Man stiller altså krav til Svanemærket ved at spørge om følgende ting:

  • Hvilke råvarer bruges?
  • Hvordan fremstiller man produktet?
  • Hvad udsættes forbrugeren og naturen for ved brug?

Hvad vil det sige at bo i en Svanemærket bolig?

Svanemærket stiller skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i byggematerialer og kemiske produkter. Det indebærer f.eks. maling, fugemasse, isolering og gulve. Hvis der er tvivl om sikkerheden af visse kemikalier eller stoffer, vil de altså altid blive undgået i en Svanemærket bolig.

En opført Svanemærket bolig skal hertil have et godt indeklima, hvilket sikres gennem krav til ventilation, varmeisolation og fugtsikring. Der tages i denne proces også højde for f.eks. placering og kvalitet af vinduer, så dagslyset udnyttes optimalt, og varmen holdes indenfor.

Boligen med Svanemærket er desuden blevet opført med løbende vurdering fra en uvildig tredjepart. Det vil sige, at boligen er blevet tjekket undervejs i byggeprocessen for at sikre, at det er blevet gjort i overensstemmelse med Svanemærkets krav. Lidt ligesom hvis du har et byggetilsyn tilknyttet byggeprocessen. På den måde kan du flytte ind i en Svanemærket bolig med ro i sindet. Den er nemlig både miljømæssigt og byggeteknisk sikret.

Til sidst er et Svanemærket hjem en god investering, fordi det har et mindre energiforbrug end andre huse. Herved kommer du hurtigt til at spare en hel del penge på vand og varme.

Hvad får du med Svanemærkets kriterier?

Svanemærkets kriterier evalueres løbende. Ligesom Svanemærket løbende fører kontrol med Svanemærkede mærker og huse, fører de også løbende kontrol med sig selv. Svanemærket vurderer også hele tiden krav til forskellige områder og produktkategorier, så der hele tiden kommer flere grønne valg på hylderne og til boligerne.

Så hvad bidrager du egentlig til med kriterierne for Svanemærket?

Når du flytter ind i en Svanemærket bolig, kan du være sikker på, at byggeprocessen har været under skarpt opsyn og Svanemærkets kriterier som nævnt ovenfor. Alt fra produktion til bortskaffelse af byggeaffald er foregået af hensyn til miljø og med ønsket om en grøn fremtid.

Bidrag til en del af FN’s verdensmål

En Svanemærket bolig er dit lille bidrag til en større forandring i verden. Med Svanemærket er du nemlig direkte med til at støtte FN’s verdensmål nummer 12, der går ud på at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. Og faktisk er du indirekte med til at støtte yderligere 10 af FN’s verdensmål (det afhænger af de specifikke produkter, hvad du mere bidrager til).

Går du efter en Svanemærket bolig, skal du altså ikke bekymre dig om, hvorvidt det er den rigtige løsning for miljøet – tværtimod kan du roligt vælge det med god samvittighed.

Hvad bidrager du til med en Svanemærket bolig?

  • En renere og mere mangfoldig natur
  • Ambitiøs og ansvarlig brug af naturen og dens ressourcer
  • Et mindre klimaaftryk
  • Et sigte om en bæredygtig fremtid
  • At gøre en forskel

www.ecolabel.dk kan du læse meget mere om svanemærkning i Danmark.