For at få den bedste oplevelse anbefaler vi at du benytter en anden webbrowser

Podcast

Velkommen Hjem – en podcastserie om hjemmet

Hvornår føler du dig hjemme? Det spørgsmål stiller studievært Mikkel Frey i podcastserien Velkommen Hjem. Forestillingen om ”hjem” er nemlig under konstant forandring. Gennem syv episoder undersøger han sammen med en række gæster i studiet, hvad hjemmet betyder for os i 2020.

siteassets/_campaigns/podcast/580x400/bonava-podcast-ep1-580x400.jpg

Episode 1: Hjemmets fire vægge

Ude er godt, men hjemme bedst. Eller hvad? Der er nemlig flere og flere, der føler sig mere hjemme ude i byens nabolag og kvarterer end hjemme i sofaen. Det taler Mikkel Frey Damgaard med indretningsekspert John Zoffmann og kreativ direktør i Briq, Peter Bur Andersen om. De drøfter også, hvordan fremtidens bolig kommer til at se ud. Og du kan godt gøre klar til at downsize. Meget tyder nemlig på, at boligerne bliver mindre, og at du i fremtiden måske kun får badeværelset og soveværelset for dig selv. Resten skal deles med naboerne.

Lyt med
siteassets/_campaigns/podcast/580x400/bonava-podcast-ep2-580x400.jpg

Episode 2: Kom hjem

Hjem er ikke kun et fysisk sted, men også et begreb og en følelse. For hvordan kan man skabe en følelse af hjemme, hvis man konstant er på farten? Og hvordan lærer man at føle sig hjemme i en sammenbragt familie? Mikkel Frey Damgaard har Ida Winther, lektor og forsker i ”hjem” på DPU og Heidi Meyer, jordemoder, stewardesse og blogger i studiet. Temaet i episoden er, hvad ordet hjem egentlig dækker over, og hvad vil det sige at ”komme hjem”.

Lyt med
siteassets/_campaigns/podcast/580x400/bonava-podcast-ep3-580x400.jpg

Episode 3: Mursten mod ensomhed

Dyrk tomater med dine naboer eller lav en fælles have på tagterrassen. Godt naboskab og grønne fællesskaber giver nemlig højere livskvalitet og mindre ensomhed. Det mener Mads Lauritsen, direktør og urban gardener i Tag Tomat og filantropidirektør Nina Kovsted Helk fra Real Dania. Sammen med Mikkel Frey Damgaard drøfter de, hvordan fællesskaber og fællesarealer kan - og bør - tænkes ind i vores boligforhold. Der er nemlig stor efterspørgsel efter det fælles. Faktisk vil en omkring en tredjedel af danskerne gerne opgive noget af deres bolig til fordel for nogle kvadratmeter, som kan deles med andre.

Lyt med
siteassets/_campaigns/podcast/580x400/bonava-podcast-ep4-580x400.jpg

Episode 4-6: Har coronaen ændret vores opfattelse af hjem?

Obligatorisk hjemmearbejde, karantæne og social afstand. Da corona-epidemien skyllede ind over Danmark, blev vi tvunget til at være mere hjemme, og caféaftaler, biografture og diverse sociale arrangementer blev udskudt på ubestemt tid. Men hvad har nedlukningen betydet for vores forhold til hjemmet? Det drøfter Mikkel Frey Damgaard og fremtidsforsker Anne Skare Nielsen gennem tre podcastepisoder. Mens mange betragtede hjemmet som en tryg base midt i en skræmmende tid, oplevede andre ”indespærringen” i hjemmet som klaustrofobisk og omklamrende. Kan vi lære noget af oplevelsen, og hvad har vi lært om fællesskabet og naboskabet under coronaen?

Lyt med
siteassets/_campaigns/podcast/580x400/bonava-podcast-ep8-580x400.jpg

Episode 7: Under samme tag

TV-vært og børnebogsforfatter Mattias Hundebøll var det den helt rigtige beslutning, da han sammen med sin kone og sine børn flyttede ind hos svigerforældrene. I episoden taler han med Mikkel Frey Damgaard om, hvilke udfordringer og fordele, der er ved at bo i et moderne kollektiv. For Mattias Hundebøll viste der sig at være langt flere plusser end minusser ved bofællesskabet med svigerforældrene. Han har lært at gå på kompromis med sine egne indretningsidealer, og har til gengæld fundet et værdifuldt fællesskab og en fleksibel hverdag, hvor der næsten altid er ekstra hænder til at hjælpe til med børnepasningen. Fra 2008 til 2018 steg antallet af husstande, hvor bedsteforældre bor sammen med børn og børnebørn, med næsten 30 %. Og det er en positiv udvikling, mener Mattias Hundebøll. Han opfordrer børnefamilier til at ryste posen og overveje, om de kan indrette sig, så der bliver mere plads til familietid og fællesskab.

Lyt med
siteassets/_campaigns/podcast/peter-mygind-podcast-580x400.jpg

Episode 8: Sammen

Danskerne flytter sammen i familiefællesskaber som aldrig før. Og det er måske en god ting. Der er nemlig forskning, der peger på, at vi får øget livskvalitet og lever længere, hvis vi indgår i sociale fællesskaber. Det ved skuespiller, TV-vært, musiker og foredragsholder Peter Mygind en del om. Han bor i et bofællesskab med i alt fire generationer af samme familie: Ham selv, hans hustru, hans svigermor, hans to sønner, hans svigerdatter og to børnebørn.

Lyt med
siteassets/_campaigns/podcast/580x400/podcast-hjemtiljul-580x400.jpg

Episode 9: Hjem til jul

”Altså, jeg er jo en værre julegris” siger tekstildesigner Cecilie Elisabeth Rudolph i dette afsnit af Velkommen Hjem, hvor vi undersøger, hvad det vil sige ”at komme hjem til jul”. Cecilie er i samtale med vært Mikkel Frey og boligforsker Mette Mechlenborg fra Aalborg Universitet, som blandt andet har forsket i, hvad hjemmet betyder for os i julen.

Lyt med

Hold dig orienteret om nye episoder