For at få den bedste oplevelse anbefaler vi at du benytter en anden webbrowser

Hjemmets fire vægge

I fremtidens bolig har du måske kun badeværelset og soveværelset for dig selv. Resten skal du dele med naboerne. Podcastserien Velkommen Hjem sætter fokus på fænomenet ”hjem” og undersøger blandt andet, hvorfor man skal skabe flere boliger med færre kvadratmeter og flere fællesfaciliteter.

I New York bliver 30 procent af alle nye boliger bygget uden køkken, og den tendens er på vej til Danmark. Det vurderer Peter Bur Andersen, kreativ direktør i Briq. Han er gæst i første episode af podcastserien Velkommen Hjem. Her taler han med vært Mikkel Frey Damgaard og art director John Zoffmann om, hvordan danskernes boligformer kommer til at forandre sig i de kommende år.

Mindre boliger

En af de ting, Peter Bur Andersen ser lysende klart i krystalkuglen er, at vi i fremtiden kommer til at indrette os på færre kvadratmeter. Hver dansker har i dag næsten 60 boligkvadratmeter mod 15 i 1910. Den udvikling kan ikke forsætte, da det er alt for plads- og energikrævende. Samtidig bor flere og flere alene, og det bliver kun dyrere at bo i byen. Vi er derfor nødt til, siger Peter Bur Andersen, at gentænke den måde, vi bor på.

”Jeg håber tendensen med mindre lejligheder fortsætter. Når mange lejligheder i New York bygges uden køkken, er det også fordi, det er for dyrt. Priserne stiger vildt meget i København i disse år, og det må jo komme til at ændre den måde, vi er i byerne på,” siger han og tilføjer:

”Jo mindre enheder man kan lave, jo større sandsynlighed er der for, at man kan bevare diversiteten i byen. Byen skal nemlig per definition være et sted for os alle sammen. Jeg tror, at tendensen vil være, at der bliver bygget med nogle andre planløsninger”.

Ifølge Peter Bur Andersen kommer vi i fremtiden nemlig til at se langt flere fællesfaciliteter og deleordninger, der gælder alt fra motionsrum til vaskemaskiner og køkkener. Det kræver nemlig mange kvadratmeter og er samtidig energikrævende at have en fuldt udstyret bolig.

Eget skab og seng

Fælleskøkkener og dele-vaskemaskine kan lyde som en skræmmende tanke, men skal man tro den research, som Peter Bur Andersen og Briq har lavet, så er mange danskere faktisk klar til at dele med andre. Dog kun til en vis grad, tilføjer han.

”Vores arbejde har vist, at der er fire ting, som folk rigtig gerne vil have for sig selv. Nemlig egen indgang, badeværelse, et soveværelse og skabsplads. Men ellers er vi faktisk villige til at dele rigtig mange andre ting” siger Peter Bur Andersen.

Han er ikke bange for, at færre private kvadratmeter og fravær af eget køkken vil forringe livskvaliteten. Snarere tværtimod.

”Det bliver mindre boliger, men bedre fællesfaciliteter og fælleskvadratmeter, fordi vi er flere om at dele det, så kan vi lave noget, som er bedre og af højere kvalitet.”