For at få den bedste oplevelse anbefaler vi at du benytter en anden webbrowser

Hjem til jul

Hjemmet er rammen for julens traditioner, men corona-epidemien betyder, at vi ikke kan fejre julen, som vi plejer. Det er en udfordring, men også en mulighed for at ryste juleposen og overveje, hvad julen egentlig betyder for os. Podcastserien Velkommen Hjem debatterer fænomenet ”hjem” og sætter i denne episode fokus på juletraditioner.

Årets jul bliver anderledes for mange danskere i år. Der vil være færre mennesker samlet omkring juleanden, og i mange hjem bliver det ekstra svært at nå hele vejen rundt om juletræet. Man skal i det hele taget være omstillingsparat, og det er lettere sagt end gjort. Julen er nemlig om noget traditionernes tid.

En af dem, som har lidt svært ved rigtig at komme i julestemning i år, er designer Cecilie Rudolph. Hun er gæst i afsnittet ”Hjem til jul” i podcastserien Velkommen Hjem. Her taler hun med vært Mikkel Frey Damgaard og forsker Mette Mechlenborg om juletraditioner i hjemmet.

”Hånden på hjertet, jeg elsker jo jul, men i år, har jeg haft svært ved at finde julestemningen frem.” siger Cecilie Rudolph, der godt nok er trukket i en juletrøje med masser af glimmer, men det har ikke været helt nok til at løfte julehumøret.

Cecilie Rudolph er grundlægger af C.E.R. Studio. Her holder hun hvert år, hvad hun kalder et ”magisk julemarked” i studiets lokaler, hvor hun går all in på pynt, gran og gløgg. Bare ikke i år. For som så meget andet er det blevet corona-aflyst. Og det har tæret på julehyggen.

Julens hjemlighed

Men hvorfor betyder julen så meget for mange af os? Og er det ikke bare noget pjat med alt det julehalløj?

Ikke hvis man spørger Mette Mechlenborg, boligforsker, i hjem og hjemlighed ved Build på Aalborg Universitet. Julen handler nemlig om andet og mere end gaver, pynt og julemad.

”Vi har brug for de her begivenheder, hvor vi kan lade op og glemme hverdagens trængsler. Hvor vi sætter vores liv uden for tid og rum og reflekterer over, hvad der egentlig betyder noget for os. Det med julen handler om, hvad der giver os mening, og hvad vores nære relationer betyder for os,” siger boligforskeren.

Julens traditioner er, siger hun, vigtige for os, fordi de knytter sig til følelsen af det, hun kalder ”hjemlighed”. Heri ligger det genkendelige og gentagelserne. At alt er som det plejer – og der er præcis det, som vi knytter til følelsen af ”hjem”, og som får os til at føle os hjemme.

I julen er hjemmet også ramme for den rituelle forløsning, der finder sted, når vi efter en hektisk december med julegavekøb, julearrangementer og madlavning, endelig kan sænke skuldrene juleaften.

”Man skal være lidt julestresset, ellers er det ikke rigtig jul. En del af essensen ved julen, er at vi skal bygge op til den. Det skal være lidt stressende, det er en del af det. Vi har en deadline, vi skal nå, og når så julen kommer, og man sidder helt mat over juleanden, og så kan roen sænke sig,” siger Mette Mechlenborg.

”Der ligger en forløsning i det. Det er et ritual, hvor man skal gøre det samme hvert år for at få den her belønning.”

Disruption

Corona-virussen betyder, at vi i år ikke kan gennemføre juleritualet, som vi plejer. Det er en udfordring, men ifølge Mette Mechlenborg skal vi også tænke det som en mulighed. Som de fleste andre danskere er hendes jul også forandret, og lige nu er planerne for juleaften ”lidt oppe i luften”.

”Coronaen har fået sat den måde, vi plejer at holde jul på, ud af kraft, og det kan være en anledning til at gentænke vores jul. Det kan være, vi holder vi fast i nogle traditioner, bare fordi, det er noget vi plejer at gøre. Men måske skal posen rystes og noget skal gøres anderledes.”

Cecilie Rudolph stemmer i. Selv skal hun for første gang i mange år ikke holde jul med sine forældre.

”Jeg synes det er stort afkald, at jeg ikke kommer til at se min familie. Men jeg tror, at julen i år er en mulighed for at mærke, hvad der faktisk er vigtigt, og hvad vi savner. Vi får jo virkelig taget alt pynten af og kommer ind til kernen af, hvad jul handler om. Nemlig at være sammen med dem, vi elsker og sprede en masse kærlighed.”