Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2bike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2Common facilitiesGroup 2amusement2Culture EntertainmentShapedocument2arrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareholiday_cottage2Shapehospital2house2pin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMap-pinminus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymGroup 2tube2user2

Ekstra opbevaring

Ekstra opbevaring

Det ekstra rum henne på hjørnet

Flere private er begyndt at opmagasinere deres vinter-og sommerting på et lagerhotel. Et amerikansk boligfænomen er ved at nå Storkøbenhavn. Livsstilsekspert ser en minimalistisk trend i vores måde at indrette os på færre kvadratmeter

Af: Peter Mose

Hvad gør man, når der i sommerhalvåret ikke er plads derhjemme til slalomskiene og vintertøjet? Kører tingene hen på et lagerhotel i Storkøbenhavn. Der skyder flere og flere self storage centre op. Foreløbig er der etableret cirka 25 rundt om i hovedstaden, og udviklingen er formentlig kun lige begyndt.

”Folk begynder at opdage, at det er nemt at have med at gøre, og at man på den måde kan skabe noget ekstra plads derhjemme på en forholdsvis billig måde”.

Det siger Allan Agerskov, COO for Pelican Self Storage, der er en af flere kæder, som gennem de senere år har etableret sig i hovedstadsområdet. Pelican Self Storage er nu selv oppe på seks lagre og regner med at fordoble antallet inden for de næste par år.

Han kan mærke kimen til det, der kan blive en ny boligtrend: Når det kniber med kvadratmetrene derhjemme, kan man køre sine ting på lager – og retur. Om sommeren ryger vinterudstyret af sted, om vinteren er det sommersagernes tur til at blive magasineret op.

Folk stod for eksempel i kø for at komme af med deres overskudsting, da kæden åbnede et nyt lager i  Sydhavnen, hvor der er mange nye, mindre lejligheder. De havde for lidt plads i deres egne pulterrum.

Integreret del af hverdagslivet

Det kan være oplagt at opmagasinere bohave kortvarigt, når der sker en social hændelse i ens liv – skilsmisse, dødsfald, flytning.  Men det nye er, at folk også så småt begynder at benytte lageret i længere perioder og dermed som en integreret del af deres hverdagsliv, et fænomen, der begyndte i USA, hvor der i dag nærmest er et self storage center på hvert gadehjørne. Der er ifølge Allan Agerskov mere end 50.000 opbevaringscentre i USA.

Amerikanerne bruger blandt andet  konceptet som en del af den samlede boligpakke, når der bygges nyt. Allan Agerskov håber på, at planmyndighederne – det vil sige kommunerne –herhjemme virkelig får øjnene op for, at der byplanmæssigt bør skabes plads til centrene, og at de  giver de fornødne tilladelser.

”Jeg tror, det vil blive opfattet som et fast servicekoncept i bybilledet, akkurat som man er optaget af, at der skal være dagligvarebutikker i nærheden af, hvor folk bor”.

Racercykel på væggen

Livstilseksperten Helle Lundsgaard fra Drømmefabrikken siger, at folks boligvaner er under kraftig ændring.  Indretningen bliver mere og mere minimalistisk, når man flytter et nyt sted hen, især hvis pladsen er mindre.

”Man bygger jo mindre og mindre, og så kasserer folk de gamle møbler og køber nyt. Før i tiden tog man alt med, når man flyttede – ikke mindst arvemøblerne”.

Helle Lundsgaard siger, at folk også fokuserer mere på, at de nye møbler skal have flere funktioner: Der skal være skuffer under sengen, ligesom det på markedet boomer med store og små opbevaringsbokse, også dem, der kan stå oppe på hattehylden. Og hvorfor ikke hænge racercyklen op på væggen og gøre den til en pyntegenstand? 

Som hun siger: ”Man gør en dyd af nødvendigheden”.

Ryd op i dit liv

Der er en ryd-op-i-dit-liv-trend i gang. Nærmest som en slags selvhjælpsbølge, siger hun: Hvor tingene før i tiden blev stuvet væk næsten til evig tid, bliver meget solgt på loppemarkeder.  Private tjener en skilling på det, de ikke har brug for længere.

”Det er ikke tale om en brug-og-smid-ud-stil. Snarere en brug-og-genbrug-kultur. Aldrig har der været så mange loppemarkeder. Før hobede tingene sig op på lofter og i kældre”.

Helle Lundsgaard ser også en anden livsstilsændring: Hvor man hidtil har skullet have en hel maskinpark af forskellige køkkenmaskiner stående – inklusive frituregryder – nøjes flere med at investere i en god køkkenkniv og et rivejern – og tager sig tiden til at snitte grøntsagerne.  Igen: Der er en minimalistisk bølge i gang.

”Da kvinderne begyndte at komme ud på arbejdsmarkedet i 50erne og 60erne, skulle man have alle tænkelige hjælpemidler. Sådan er det ikke nødvendigvis længere. En god kniv kan også gøre det”, siger Helle Lundsgaard.