For at få den bedste oplevelse anbefaler vi at du benytter en anden webbrowser

Tips til en bæredygtig indretning anno 2020

Hvordan kan du indrette dit hjem bæredygtigt?

Indretning er noget, som de fleste går op i på den ene eller anden måde. Måske vægter du pastelfarver højt, går op i komfort eller stiler efter et simpelt og minimalistisk udtryk. Uanset hvad kommer vi ikke udenom, at indretning som oftest involverer, at vi skal erhverve os ting, som vi ikke ejer i forvejen. Så hvordan gør du det med hensyntagen til miljøet og sociale forhold?

Vi giver dig her nogle forslag til, hvordan du indretter bæredygtigt anno 2020.

Trends

Først og fremmest må vi nok lige runde begrebet ”trends”, som unægtelig hænger sammen med indretning. For hvordan hænger trends, der ofte er kortlivede, sammen med bæredygtighed, som fokuserer på langtidsløsninger og cirkulation?

Trends kan sagtens være bæredygtige – et eksempel er evighedsbuketten, som vi kommer til om lidt. Og hvis du skulle blive tiltrukket af en trend, som ikke virker bæredygtig, kan du helt sikkert selv gøre den mere grøn og miljøvenlig ved at finde genbrug eller gå efter brands med bæredygtige ambitioner og certificeringer, der enten passer på miljøet eller arbejdskraften. Og husk at stil er personlig og ikke nødvendigvis kan skabes ud fra en trend. Brug trends som inspiration men gå altid med din egen mavefornemmelse, når der skal indrettes hjemme. Det er trods alt dig, der skal leve der.

Evighedsbuketter

Lad os starte i småtingsafdelingen, hvor buketter hører hjemme. Det er ikke den største investering, men blomster kan alligevel gøre sig ret bemærkede i en stue eller på køkkenbordet. En frisk buket er en luksus, og det er bestemt ikke noget, som du absolut skal undvære, men når nu vi ser evighedsbuketter dukke op mange steder, skal du måske kaste dig over denne trend som supplement til den klassiske friske buket med tulipaner eller nelliker.

Som navnet antyder holder evighedsbuketten nemlig meget længere end friske blomster, og dermed spares en betydelig mængde vand. Det er klart, at den overordnede skala for bæredygtighed vil afhænge af, hvor evighedsbukettens forskellige blomster, siv og strå kommer fra, men vi er så heldige, at en del kan findes i den danske natur, og dermed sikres kort transport. Uanset hvad mindsker evighedsbuketten gentagne køb af friske blomster, og du kan altid spørge forhandleren, hvor komponenterne i evighedsbuketten er fra.

Evighedsbuketten på billede er fra Blomsterdrøm på Ryesgade i København.

Luftrensende planter

Indretning med grønne planter er boomet de sidste år, og hvis du gerne vil bringe lidt liv og natur ind i hjemmet, er det da også oplagt. Alle planter optager kuldioxid i luften og producerer ilt, men nogle planter er mere bæredygtige end andre, og det kan handle om, hvor de kommer fra, og hvor krævende de er. Jo længere en plante er i live, desto mere bæredygtig må den være, og derfor er det en god idé altid at tale med forhandleren om de krav, du har til planten. Skal den stå et sted med lidt eller meget lys? Hvor ofte husker du at slukke tørsten på de grønne beboere i stuen? Og har temperatur nogen indvirkning på plantens trivsel?

Du kan også tage skridtet videre og indrette med luftrensende planter, som kan være med til at forbedre indeklimaet. Det er NASA, der i sin tid har forsket i luftrensende planter for at forbedre indeklimaet på rumstationer, så disse planter gør helt sikkert også gavn i soveværelset eller stuen: Aloe Vera, Væddeløber, Bjergpalme, Fredslilje, Bostonbregne, Guldpalme eller Ficus (også kaldet gummitræ).

Disse hører til en gruppe, som kan optage knap så velkomne stoffer i luften og neutralisere dem, hvilket gør luften indendørs renere og vores velvære bedre. Stofferne kan være benzen, ammoniak, xylen og formaldehyd, som kan komme fra ting som blandt andet lim i træplader, maling og plast. Hvis du i det hele taget vil minimere skadelige stoffer, f.eks. når væggen skal have en ny farve, gå da efter Svanemærkede produkter.

Genbrug af dåser og glas

Ikke nok med at dåser og glas kan affaldssorteres og blive genanvendt ad den vej, så kan du også selv genbruge dem i din bæredygtige indretning. En majsdåse der vaskes og renses for mærkatet kan bruges som blyantsholder eller til opbevaring af bestik mens et renset glas fra oliven kan bruges som lille vase eller holder til hårelastikker eller vatpinde på badeværelset.

LED-lys

Skæret fra det levende lys skaber en særlig stemning og fremmer hygge, det kan alle vist blive enige om. Det er desværre knapt så godt for indeklimaet og gør heller ikke noget godt for vores helbred. Levende lys afgiver blandt andet sodpartikler, og selvom nogle levende lys er bedre end andre, så udleder de alle sammen mikropartikler, der ikke er hensigtsmæssige i store mængder. Derfor er det en god idé at udskifte flammen med en kunstig – bare en gang imellem, og der er efterhånden mange gode bud på LED-lys, der kan skabe stemning uden at forringe indeklimaet.

Hvis du er til ekstra hyggebelysning, kan du også gå efter en lyskæde, der kan blive fastsat til en dørkarm eller snoet rundt om en gardinstang.

Smukke sæbedispensere

En genstand, vi ser igen og igen i indretningen, er sæbedispenseren. De kan også være meget dekorative og særligt store dispensere i mørkebrunt glas er et hit på diverse badeværelser og en fast kompagnon til mange køkkenvaske. For at gøre valget af sæbe mere bæredygtig, er der nogle ting at overveje – sæben og dispenseren. Du kan med fordel gå efter en svanemærket sæbe, som skader miljøet mindst muligt. Selvom alverdens dufte kan være lækre for sanserne, kan nogle af dem være skadelige for miljøet, og sæben ryger som bekendt ud med badevandet. I valg af dispenser kan du med fordel holde fast i den samme og købe refill, som ofte også kommer i mindre spildemballage.

Unikke fund

Bæredygtig indretning kan blive helt din egen med unikke fund. Selvom flere bæredygtige brands vinder frem år efter år, hvor der er fokus på produktion og materialer, så er det mest bæredygtige stadigvæk at indrette med det, som eksisterer i forvejen. Det er fantastisk, at vi som forbrugere kan støtte virksomheder, der sætter en ære i at producere bæredygtige alternativer til det stigende antal af bevidste forbrugere, og det er blevet så meget nemmere at indrette bæredygtigt, end det var for bare få år siden.

Dog bugner dba.dk, Marketplace på Facebook og diverse loppemarkeder rundt om i landet med fund, som bare venter på at blive en del af din indretning. Både på dba, Trendsales og Marketplace kan du søge med radius, så du ikke skal transportere billedet eller stolen så langt, og det der for nogle var overflødigt, giver nu nyt liv i dit hjem og dækker dit behov.

Noget så simpelt som en plakat kan gøre meget i en gang eller stuen, og både plakat og ramme kan findes brugt. Det kræver selvfølgelig lidt investering i form af tid, men du bliver også dét gladere for dit nye billede, når det er jagtet på ægte krejler maner.

Brug naturens skatte som pynt

Kogler, muslingeskaller og sten er ikke bare smukke, de er også helt naturlige og kan snildt bruges i en bæredygtig indretning. Du kan lave en uro af skaller eller sten, som kan pynte på både badeværelse og i stuen eller på terrassen. Kogler kan bruges som dekorative stemningsgivere i et fad med lys eller hængt op i et fint silkebånd i vinduerne. Du kan også variere afhængig af årstiden, hvor skaller er fine og lette og trækker sommervarme og strand indenfor, mens koglerne skaber en tungere og hyggeligere stemning i de koldere måneder.

Nye designs med bæredygtige præg

Nyt kan også være bæredygtigt, hvis materialet og produktionen er skånsom mod miljøet og påpasselig i forhold til klimabelastningen. Det er tilfældet for FDB Møbler, som har fået svanemærket deres klassiske pindestol designet af Poul M. Volther. Det er stolen ved navn ”J46” i egetræ, og den bærer også FSC certificeringen, som sikrer ansvarligt udvundet træ.