Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2bike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2Common facilitiesGroup 2amusement2Culture EntertainmentShapedocument2arrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareholiday_cottage2Shapehospital2house2pin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMap-pinminus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymGroup 2tube2user2

Urban gardening

Urban gardening

Byhaven og det grønne fællesskab

Urban Gardening er blevet en global trend i storbyer fra Detroit til Berlin og København til Tokyo, og der er mange fordele ved at dyrke haven midt i byen, det fortæller Mads Boserup Lauritsen, fra TagTomat, som skaber grønne fællesskaber.

De senere år har flere og flere byhaver set dagens lys, og der er generelt stigende interesse for at dyrke grøntsager i byen. Uanset om det er nede i gården, kolonihaven eller den lille rækkehus-have, så er det blevet populært at teste sine grønne fingre. ”Urban Gardening er blevet en global trend, hvor folk samles om det basale behov at dyrke og spise grønt, enten i fællesskab eller alene med familien”, fortæller Mads Boserup Lauritsen, som mener, at den store popularitet skyldes at flere byboere søger fællesskabet samtidig med at man ønsker øget viden og bevidsthed om hvor vores fødevarer kommer fra.

Mange undersøgelser viser, at man bliver gladere jo mere grønt der er i ens hverdag, så det gælder om at udnytte alle mulighederne omkring sig. ”Bor man midt i byen, kan det være en udfordring at få alt til at ske i en lille byhave eller på altanen, men udnytter man vægfladerne og indbygger plantekasser i bænke og borde, så kan man få meget til at ske på lidt plads”, forklarer Mads og anbefaler: ”Tænk først og fremmest på, hvad du ønsker af haven; nogle ønsker mange farver fra april til oktober, mens andre vil have så meget spiseligt som muligt, det gælder om at skabe det, som giver dig glæde”.

 

Urban gardening - børn med planter

 

Først og fremmest skal man kigge på lys og vindforhold i sin byhave, for der findes planter, som kan klare det meste. ”Det er hyggeligt at forspirre ting i vindueskarmen, men har man ikke tid, er det helt ok at købe planter som kan sættes ud. Husk blot at variere med blomster mellem grøntsagerne da det skaber større biodiversitet, og måske en mariehøne eller 20, som kan spise bladlusene som er gået i kålen”.

Mads er sikker på, at Urban Gardening ikke blot er en forbigående trend, men vil blive mere udbredt i fremtiden, ikke mindst fordi glæden over at skabe sine egne grønne områder midt i byen når langt ud over hækken i baghaven: ”Når man dyrker have for sig selv eller i et fællesskab giver det større ejerskab til ens nabolag, og sammen skaber man en fælles ramme. Tænk hvis alle forhaver og altaner bugnede med blomster og spiselige planter, hvem vil ikke gerne bo i sådan et kvarter?”