Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2bike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2Common facilitiesGroup 2amusement2Culture EntertainmentShapedocument2arrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareholiday_cottage2Shapehospital2house2pin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMap-pinminus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymGroup 2tube2user2

Skab dine egne grønne rum

Skab dine egne grønne rum

Giv dit hjem liv med planter

Planter som klatrer og slynger sig kan anvendes til at skabe liv på overflader, der ellers er tomme uden at optage en masse gulvplads. Hvis du lader planterne klatre på vægge, gelændere og hegn vil din altan blive omgivet af smukke blomster og blade, der skaber et skønt grønt rum.

Af: Katarina Kihlberg 

Du kan vælge forskellige slags slyngplanter. Der findes både varianter der kan overvintre i deres potter eller planter som varer én sæson og i løbet af denne tid vokser sig utrolig store og smukke. Der er også spiselige slyngplanter, hvor du kan gro f.eks. bønner og ærter. 

GIV DINE SLYNGPLANTER STØTTE

Det er vigtigt at give dine klatreplanter et ordentligt støtte helt fra begyndelsen, så du styrer i hvilken retning de skal gro. Herudover styrkes klatreplanternes evne til at vokse sig store og smukke med den rette støtte.

Planterne kan klatre på et smuk espalier på væggen - disse findes i træ, jern eller plast. Husk på at espaliet vil være bart i løbet af vinteren, så vælg et som også pynter når planterne er visnet.

Fra taget på balkonen eller terrassen kan du hænge kokosreb som kan lede planterne længst op. Smukke vækststøtter kan også sættes direkte ned i krukker, hvorfra du kan lede dine blomsters klatring opad balkongelænderet eller hegnet rundt om terrassen.

VALG AF TYPE

Mange slyngplanter gør sig godt i potter. Du kan eksperimentere med forskellige typer og herved finde dine egne favoritter, eller du kan starte ud med at prøve en af de følgende sorter:  

Flerårige vinstokke

Klematis, klatrerose og kaprifolier er smukke slyngplanter med fine blomster der egner sig godt til altaner og terrasser. Klematis fås både med små og store blomster, den småblomstrede klematis trives bedst i potter i forhold til den storblomstrende udgave. Du kan altid spørge om råd og vejledning på en planteskole i forhold til hvilke sorter der egner sig bedst til krukker. Der findes mange forskellige arter og sorter af kaprifolier – vi anbefaler at du vælger en, der ikke bliver enorm, da planten så kan virke overvældende på altanen. 

Etårige klatreplanter

Her kan du f.eks. vælge søde ærter, der kommer i mange farver og har en skøn duft. Pragtsnerlen (Heavenly Blue) spreder sin herlighed med store blå, hvide, pink eller lilla blomster hver morgen, og så visner de igen om aftenen. Denne plante byder på en overflod af fornyelse. Du kan også vælge en tallerkensmækker, der blomstrer i gule, orange og røde nuancer. Planten er hurtigt voksende og meget frodig. 

Spiselige bjergbestiger

Spiselige planter, bønner og ærter af forskellig slags i potter er sjovt – ikke mindst for børnene! Høje bønner giver den største høst, og jo mere du høster, desto flere bønner kommer der. Bønner kræver ikke en dyb potte så de kan let vokse i altankasser.

Vi håber, at du har fået lidt inspiration, til hvad du kan vælge at plante på din altan eller terrasse, nu hvor sommeren står for døren.

Husk at undersøg med din ejerforening hvor meget du har lov til at plante på din altan før du går i gang.